Okategoriserade

Vad din mage försöker säga dig

Hej!

Idag handlar de om våra vänner i magen, alltså våra tarmbakterier. Jag minns när jag inte brydde mig om dom alls, magen fungerade ju och de va ju huvudsaken. Varför skulle jag bry mig om något som sköter sig självt? åh va fel jag hade. Min mage började protestera redan innan jag fick sköldkörtel problem. Men tänkte väl som alla stressade skolungdomar, att de är stressen i skolan. Varken mer eller mindre tankar ägnade jag åt min stackars mage som protesterade allt mer. Jag tänkte inte på att de jag åt och de antibiotika kurer jag tog, (allt för att slippa att vara sjuk) skäms att jag tänkte så. Men hade ju fått så mycket antibiotika innan när jag va liten så det kunde väl inte vara skadligt? Så rysligt fel jag hade.  Att de tog mig ytterligare 15 år att förstå alla samband är bara pinsamt. Men kanske är det för att jag lyssnade på läkaren och inte tänkte eller kände själv.

Rolig fakta:

 • Vi består av 90% bakterier, 100 000 miljarder bakterier är i och på oss.
 • Immunförsvaret är 70% belägrat i magen.
 • Tarmen har ett nervsystem som heter, enteriska nervsystemet.
 • Hur vår mage mår speglar även vårt inre

Vad kan en förstörd tarmflora bidra till?

 • Kan leda till depression
 • Diabetes typ 2, som även kan uppkomma vid för mycket onyttig kost
 • Hudproblem som akne, rosacea och eksem
 • Sjuk oftare än normalt i till exempel förkylningar kan vara ett tecken på dålig/förstörd tarmflora
 • Trötthet och dålig sömn kan även vara ett tecken på att något inte står rätt till i magen

Hur man kan förbättra sin tarmflora

 • Drick lagom med vatten,ca 1,5-2 liter, det hjälper tarmslemhinnan och hjälper när fiber ska tas hand om
 • Ät ren mat som inte har en innehållsförteckning såsom, grönsaker, frukt, baljväxter, nötter och frön
 • Ta tillskott av probiotika och prebiotika, här rekommenderar jag att läsa på om just de bakterier du väljer att köpa. För alla passar inte alla. Har du till exempel histaminintolerans är begränsningarna många.
 • Ät kefir/yoghurt, dessa innehåller massa goda tarmbakterier
 • Undvik gluten, det är inflammations bildande
 • Undvik även majs

Detta va lite om tarmfloran hoppas ni fann detta intressant 🙂