Okategoriserade

Stephanie`s nyttiga sesamkakor med en twist (vegan)

Hej kära läsare!

Nu ska ni få ta del av ett recept som både är gott, nyttigt och näringsrikt. Nämligen sesamkakor med solrosfrön. Det är ett recept jag kom på idag då jag varit sugen på risenta sesamkakor ett par dagar. Om ni gillar de kakorna kommer ni älska dessa.

  • 2 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 msk agavesirap eller honung (obs honung är en veganskt)

Sätt ugnen på 175 grader, lägg därefter alla frön i en bunke och blanda sirapen/honungen så att alla frön blir kletiga. Skrapa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Tryck sen ut smeten tunt på plåten med en sked som du fuktar innan. In med plåten i ugnen i ca 15 minuter. Ha lite koll då det skiftar från ugn till ugn. Ta sen ut plåten och låt svalna helt innan du skär upp bitar med en vass kniv. Njut!

Varför är dessa kakor så nyttiga då?

Solrosfrön innehåller mycket E vitamin som vårt immunförsvar, hud och skelett älskar. Den innehåller även b-vitaminer, zink, magnesium och järn.

Sesamfrön innehåller järn, zink, fosfor, magnesium, B-vitaminer och sesamin. Just sesamin sägs ha en skyddande effekt mot cancer och hjärtkärlsjukdom.

Honung är nyttigare än man tror. Till exempel så främjar de goda bakterier i magen och håller de onda i styr. Detta då honung är fermenterad en råvara. Det är även ångestdämpande och förbättrar minnet.

Agave är mestadels fruktos men har lägre GI än honung

Jag kan varmt rekommendera dessa till mellanmål eller för att stilla ett söt sug. Varför inte göra kakorna till helgen som kommer 🙂