Dadlar – raw food
Har du provat på dadlar ? Det är en frukt som har blivit trendig igen. Dom ingår i många nya raw food recept.
Dadlar
Namnet dadlar kommer från det grekiska ordet daktylos, som betyder finger.
Det är väldigt få människor som är allergiska mot dadlar.
Dadlarna växer på palmer och dadelpalmens frön kan vila i decennier. När ljus- och vattenförhållanden är bra börjar fröt gro.
Sockerinnehåll i dadlarna är högt och per 100 gram frukt är det 63 gram socker. Om du räknar kalorier är det bäst att äta färska dadlar då dom innehåller hälften så många kalorier som torkade.
Dadlar innehåller också kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber.
Det finns 1500 olika sorters dadlar. Den dyraste heter Medjool och är stor med smak av karamell och är svår att odla.
Dadelpalmen kan bli upp till 35 meter hög och en enda palm kan producera flera hundra kilo frukt.
Här kommer ett recept på dadelbollar som du lätt kan göra hemma.
Dadelbollar
18 st
- 2 dl dadlar
- 2 dl cashewnötter
- 3 msk kokosolja
- 1 msk honung
- 2 dl fiberhavregryn
- 1 1/2 msk kakao
- 1 msk kallt kaffe
- 1 ½ riven kokos
- Mixa dadlar och cashewnötter.
- Blanda med övriga ingredienser.
- Rulla till bollar som därefter rullas i kokos.