Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

På torsdag är det våffeldagen

Vet du varför vi firar våffeldagen ?

Den 25 mars är en kyrklig högtid som historiskt sett är vårbrukets början. Det är nio månader före jul och Jesus nedkomst.

Man tror att våffeldag kommer från att vårfrudag uttalades felaktigt. Det blev vafferdag och sen över till vaffeldag. Och våffla är ett äldre ord för våffla.

Vid den här tiden på året passade också våffla bra då man förr i tiden hade större tillgång till både ägg och mjölk efter vintern.

Nu för tiden finns det en hel del olika recept på just våfflor. Alltifrån den “vanliga” våfflan till både nyttiga och mer avancerade.

Om du vill göra en liten lyxigare våffla kan du göra en potatisvåffla med räkor

6 stycken
  • 2 medelstora potatisar
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 25 g smält smör
  • 1 dl vispad grädde

Krämiga räkor

  • 1 kg frysta räkor med skal
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 ekologisk citron, rivet skal
  • salt, peppar
  • 1 knippe skivad gräslök

Till servering och garnering

  • 1 ask alfalfagroddar, 130 g
  • 1 knippe gräslök
  • citronzest och citronkryddor
  1. Riv potatisarna fint. Vispa samman vetemjöl, vatten och crème fraiche. Låt svälla 10 minuter. Tillsätt potatis, salt, smält smör och vispad grädde. Rör om ordentligt.
  2. Hetta upp våffeljärnet och lägg cirka 1 deciliter smet per lagg i våffeljärnet. Grädda våfflor gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
  3. Tina räkorna och skala dem. Blanda majonnäs, rivet citronskal, salt, peppar och skivad gräslök.
  4. Lägg en hög med alfalfagroddar i mitten och toppa med en stor klick räkröra på varje våffla. Garnera med citronzest och några strån gräslök. Servera med en klyfta citronsaft

 

Lämna ett svar

Till startsidan