Campingliv & natur, Mat & recept, Tankar

Lyx, eller hur?!

Godmorgon fredag…

Helgen är på intågande men än så länge har vi några timmar kvar innan vi kan fira helg. Idag ska jag till läkaren så det blir lite köra fram och tillbaka. Först jobba någon timme, sedan till läkaren i Lund, därefter tillbaka och jobba klart mina timmar innan det är dags att hämta Jörgen. Eftersom jag ska till läkaren i Lund så behöver jag bilen och Jörgen börjar 6.00 denna veckan så jag fick snällt köra honom för att kunna att ha bilen. Det blev väääldigt tidig uppgång för min del men jag behöver inte stressa i alla fall. Just nu sitter jag, färdig klädd, i lugn och ro och dricker mitt kaffe, slölyssnar på Nyhetsmorgon på Tv4 och bara njuter av morgonen. Lyx, eller hur?!

Häromdagen testade vi en ny sorts falukorvgratäng och den blev fantastiskt god. Recept kommer nedan.

LYXIGA KORVGRATÄNGEN, 6-8 pers

550 g falukorv (jag köper Lidls Enebackens delikatess – fått bäst i test flera år i rad, hög kötthalt också och så god).

4 tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk rårörssocker

1 dl vitt vin (tips: köp alkoholfritt vitt vin på matvarubutiken, godare än matlagningsvin)

1 msk dijonsenap

2 tsk torkad basilika

200 g fetaost

2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)

3 dl grädde (valfri fetthalt)

Salt & peppar

2 dl riven ost med mycket smak, jag tog prästost

Ris

Gör såhär:

1) Skiva upp falukorven i ganska så tunna skivor.

2) Skiva tomaterna och sedan varvar du dem i en ugnsfast form.

3) Hacka rödlöken, pressa i vitlökarna och ha sedan i allt i en oljad stekpanna. Stek på medelvärme till löken mjuknat. Den ska inte ta färg. Häll i vitt vin och socker och låt vinet koka in helt.

4) Blanda sedan lökröran med creme fraiche, smulad fetaost, senap, basilika, salt och peppar. Häll det över korven.

5) Ha på riven ost och skjuts in i ugnen på 215 grader varmluft eller 225 vanlig i ca 25 minuter eller tills allt fått fin färg och puttrar sådär härligt.

Det enda som skiljer receptet från hur vår gratäng blev är att vi hade inget vitt vin hemma och hade glömt köpa så vi struntade i det. Jag tog grönsaksbuljong istället och det blev hur gott som helst. Ikväll blir det hemmagjorda svampcrepe och det ska bli så gott det med.

Må väl  /Lene